Sainte Marie aux Mines



















La Fira de Minerals de Sainte-Marie-aux-Mines, anomenada també Euro Mineral, és una manifestació de caràcter internacional relacionada amb les arts i productes de la mineria que té lloc en aquesta localitat francesa, situada en una de les valls en la regió d'Alsàcia, al departament francès de l'Alt Rin, l'economia se centrava antigament a les explotacions de jaciments de minerals de la regió.

La fira es remunta a principis dels anys 1960, quan François Lehmann organitza una petita fira de minerals en un reduït local. En un parell d'anys la fira es converteix en un atractiu turístic de la zona i acull nombrosos col•leccionistes italians, francesos i alemanys. Realment la fira internacional s'inicia el 1966, quan es consolida en el primer cap de setmana de juliol. El 1981 l'equip dirigit per Michel Schwab dóna un punt de vista professional a la fira. Actualment, i des de 1992, la fira es celebra la darrera setmana de juny. La fira acull avui dia més de 900 expositors de 60 països.

Els carrers de Sainte-Marie-aux-Mines

El més curiós de la fira és la seva ubicació. Al llarg d'una zona delimitada, en els petits carrers de Sainte-Marie-aux-Mines, es distribueixen centenars d'estands que exposen minerals, fòssils, gemmes i pedra elaborada. També alguns edificis de la població com el teatre o l'escola, entre altres, s'omplen d'expositors. Durant els quatre dies que dura la fira (els dos primers són per a professionals) també es realitzen activitats paral•leles com ara conferències, tallers i visites a les mines d'aquesta zona, que es coneix com a Val d'Argent , aquesta vall és una de les històricament francòfones ubicada a la vessant oriental dels Vosgos.